We hebben het allemaal weleens meegemaakt. Een bepaald onderbuikgevoel oftewel een ‘gut feeling’. Hoe vaak is het voorgekomen dat je iets dacht te weten over een persoon of situatie maar dit hebt genegeerd, om er vervolgens achter te komen dat je gelijk had? Het kan zijn dat je dit gevoel associeert met angst of wantrouwen als er geen bewijs voor is. Maar je hebt deze innerlijke stem niet voor niets gekregen.

Je innerlijke stem is meestal niet een stem die je hoort, maar meer een intuïtief gevoel: een onderbuikgevoel. Je lichaam reageert op je mentale staat, dus de term ‘onderbuikgevoel’ is hier heel letterlijk bedoeld. Waarom zouden we alleen moeten luisteren naar ons lichaam wanneer het gaat om onze fysieke gezondheid?

Als je voor een belangrijke keuze staat in het leven schakel je vaak familie en vrienden in voor advies. Je bent je, mede dankzij social media, erg bewust van je omgeving. Ook ben je je er bewust van hoe je met deze keuzes binnen de maatschappij komt te staan. Vaak té bewust, waardoor we niet luisteren naar ons hart omdat het ‘anders’ voelt. Maar juist door te luisteren naar je innerlijke stem die jou probeert te begeleiden kun je jezelf zowel mentaal als emotioneel goed ontwikkelen waardoor je meer in jezelf leert te vertrouwen. Het is tenslotte wie jij bent.

Dit betekent niet dat je gelijk alle meningen en adviezen van buitenaf moet negeren, maar meer dat je een balans moet proberen te vinden. Sta af en toe even stil bij je innerlijke stem en geef deze de ruimte om gehoord te worden naast de vele geluiden van buitenaf. Trek jezelf even terug door bijvoorbeeld te mediteren, een stukje te gaan rijden of je gevoelens op te schrijven.

Wil jij leren luisteren naar het verborgene in jezelf? Kom dan dit weekend langs bij een van de workshops van Jeanette ter Haar van Motivated Move, Olga Slot van Coachpraktijk de Prachtveer en anderen die de focus leggen op innerlijke kracht!

Klik hier voor het hele programma.