Door: Maria van Matronae

Koning van Kelken

Van Koningsdag naar Woningsdag

Voor deze toch bijzondere dag, leek het mij een goed idee, om één van de  Hofhouding kaarten uit het Tarot spel onder de aandacht te brengen, namelijk de kaart: Koning van Kelken ( bekers)

De Koning van het element WATER.
De link tussen deze kaart en onze Koning is dan snel gemaakt: Koning Willem-Alexander is jaren actief geweest op het gebied van waterbeheer, tot zijn inhuldiging heeft hij zich in Nederland en ver daarbuiten bezig gehouden met water management.

Het beheersen van water, dat is waar de Koning op deze kaart ook zeer bedreven in is. Water- het element van de gevoelens, de emotie.

Hij: de Koning op deze kaart, zit rustig, en blijft ondanks de best wel woelige golven een statige indruk wekken. Rustig en stevig zit hij op zijn troon, hij beheerst zijn emoties, hij is er Master over (geworden)
Er is een groei proces aan vooraf gegaan, maar na vele fases van groei, zit hij nu stevig op zijn troon en is hij in staat, niet te verzuipen in zijn emoties. Ook blijft zijn troon goed drijven op de golven, dat vraagt om stuurmanskunst, die beheerst hij.
Maar als goed regeerder, bestuurder, zal hij ook zo nu en dan ook even afstand van al deze emoties mogen nemen. Onder de Koningsmantel zit namelijk ook een mens.

Hier kunnen wij inspiratie uit halen:
Vele emotionele gebeurtenissen vragen veel van onze energie, en teveel golven (van emoties) zouden ons letterlijk kunnen overspoelen. Het vraagt nogal wat, van een mens, om in deze tijd van pandemie positief te blijven, en op alle gebeurtenissen goed te reageren. Vandaar dat ook het RIVM het advies geeft, niet hele dagen alleen op Covid19 te focussen. Af en toe even een beetje afstand nemen, even wat (emotionele) ruimte te creëren

Op de achtergrond van deze kaart zien we een Walvis.
Daarbij gaat de gedachte meteen uit, naar het verhaal van Jona die na schipbreuk te hebben geleden door een Walvis werd opgeslokt. Drie dagen verblijft hij in afzondering in de buik van deze Walvis.
Dit hachelijke avontuur zal hij overleven, maar het heeft hem voorgoed verandert. Als de Walvis hem ongedeerd uit spuugt op het strand, is hij tot diepere inzichten gekomen en vervolgt hij zijn levensreis op een andere wijze dan voorheen.

Dit verhaal komt voor in de Bijbel, de Tora en ook in de Koran en zelfs in oude Mythische en of volks verhalen kennen ze de figuur Jona. Een verhaal van isolatie, ongeluk, waarschuwingen, maar ook een verhaal van inzichten, hoop en geloof en heling.
Een verhaal dat laat zien, dat ook de diepste crisis ons kan doen transformeren, groeien. Het kan ons doen besluiten dingen anders te gaan doen, meer vanuit gevoel, zoals deze Koning handelend vanuit en met gevoel te gaan leven.

Kom ik terug op Koningsdag:

Afkomst, geloof….. deze dag is in Nederland voor en van ons allemaal.
Voor even worden we misschien niet geregeerd door emoties, we vieren Koningsdag, of noem je het liever Woningsdag?

we kunnen onszelf en de ander op deze dag iets moois kado geven:

Met 17 miljoen mensen
vieren we verbondenheid
ieder op onze eigen manier
en niet zoals de vorige keer: met grote groepen mensen feest vierende dicht op elkaar,
nee, nu ingetogen, thuis, op balkon, tuin, achter je laptop of tv of videobellend met vrienden en familie.
maar Nederland:
zelfs met afstand tot elkaar
zijn wij vandaag
ook op Koningsdag
SAMEN


Maria Elshout

 

Maria Elshout is tarot deskundige en aangesloten bij de Nederlandse beroepsvereniging.
Zij geeft lezingen, workshops en ook geeft zij les in het zelf leren werken met de Tarot als inzichtgevend instrument.
Daarnaast organiseert zij diverse bijeenkomsten, is Priesteres van Avalon en bij haar in de praktijk en op
locatie verzorgt zij consulten, seizoensfeesten en trainingen die de Magische krachten in jou wakker maken.

Lees meer over Matronae op haar website of neem een kijkje op haar Facebook en Instagram.