Door: Nicol Steenbergen

Lughnasadh
Lughnasadh (loe-na-sa) is de eerste van de drie oogstfeesten die wordt gevierd.
Het markeert de start van het oogstseizoen en wordt op 1 augustus gevierd. Het eerste fruit is volgroeid en kan geoogst worden en in de komende weken zijn er nog veel meer gewassen die volgroeien en klaar zijn om geoogst te worden.
Ondanks dat de meesten van ons niet zelf een moestuin hebben om in te oogsten, moeten we niet vergeten dat de verse producten die wij kopen in de winkels ook van het land komen.

We vieren met dit oogstfeest de rijkdommen van de natuur. Lughnasadh kondigt het einde van de zomer aan en het begin van de herfst. Het is een tijd van transformatie, overvloed en dankbaarheid.

Tradities
De naam Lughnasadh komt van de Keltische zonnegod Lugh, de schijnende. De God van zon en vuur. De naam Lughnasadh betekent zoiets als ‘de herdenking van Lugh’.
Het feest wordt ook wel Lammas genoemd, dit is de gekerstende naam voor dit feest.
De verrichtingen die werden uitgevoerd tijdens het oogstfeest vormen het hart van het feest.
De eerste geoogste schoof graan werd geofferd aan de God Lugh. In sommige tradities werd het graan bovenop een heuvel begraven.
De laatste halmen die geoogst werden of de laatste schoven die op het veld bleven staan, werden gebruikt om de levenskracht te activeren. Dit zie je bij sommige boeren nog steeds gebeuren, al weet men zelf niet altijd meer de betekenis hierachter.
Over het algemeen werden de laatste graankorrels door het nieuwe zaaigoed gemengd om de levenskracht op de nieuwe plantengroei over te brengen. De God (het graan) sterft tijdens het oogsten en zijn zaad (de graankorrels) wordt gebruikt voor zijn wedergeboorte.

In de vele tradities waar ik over heb gelezen zie ik bijna overal het oogsten en het gezamenlijk eten voorbij komen. Toch bijzonder dat wij overal over de wereld vergelijkbare feesten vierden en nog vieren. Zoals in Afrika waar ze in Nigeria ‘new yam festival’ en in Rusland ‘Savior of the honey festival’ vieren.

Vieren
Je kan je altaar versieren met fruit, graan en brood. De kleuren geel, goud, bruin en groen kun je gebruiken op je altaar of voor je kleding.

Het is een tijd voor dankbaarheid en stil staan bij wat we bereikt hebben het afgelopen jaar. De zaadjes (letterlijk en figuurlijk) die je gepland hebt in de lente zullen nu volgroeien en kun je de vruchten van plukken.
Wat erg leuk is om te doen met de kinderen is om boven een kampvuur, dat staat voor de zon, broodjes bakken op een stok. Of een brood bakken in de oven. Waar je direct de transformatie terugziet, het graan wordt brood.
Je kan zelf fruit gaan plukken bij fruitpluktuinen en hier heerlijke jam van maken.
Dek de tafel met de hierboven genoemde kleuren en maak van al dat lekkers een feestmaal.
Vergeet vooral niet je eigen overvloed te delen met je familie, buren, vrienden.

Kijk op de website van Lunadea voor 10 tips om Lughnasadh te vieren!

Gezegend Lughnasadh,

Nicol

Foto: Hans Glaudemans fotografie

Ik ben Nicol, ik ben moeder van twee prachtige kinderen, gelukkig getrouwd en ik een ben heks. Al vanaf mijn jongere jaren voelde ik me aangetrokken door hekserij. Na jaren gelezen te hebben over het onderwerp, ben ik een aantal jaren geleden begonnen met een jaartraining en van daaruit kwam ik in een groep, een Sibbe, terecht. De Sibbe heeft mij als mens en in mijn ontwikkeling verrijkt en doet dat nog steeds. Daarnaast blijf ik mij ontwikkelen door cursussen te volgen. Op het moment ben ik bezig met een schrijfcursus en als beginnend schrijver vind ik het dan ook super leuk om dit blog te mogen schrijven.