Door: Nicol Steenbergen

Beltane
Het jaarfeest Beltane, ook wel Beltaine, Walpurgisnacht, mei-avond genoemd, wordt meestal gevierd van zonsondergang 30 april tot zonsondergang 1 mei.

Het is een vruchtbaarheidsfeest en het begin van de zomer wordt gevierd.

Tradities
Er zijn vele verschillende tradities om Beltane te vieren. Eén ding hebben ze gemeenschappelijk en dat is het thema van deze sabbat, groei, vruchtbaarheid, liefde, seksualiteit, overvloed, zuivering en bescherming. Sommige van deze tradities berekenen op een ander manier de datum dat ze het feest vieren. Zoals wanneer de meidoorn in bloei staat of wanneer het tijd was voor het vee om naar buiten te gaan.

In verschillende pantheons zijn er mythes van de God en de Godin. Zoals het heilig huwelijk waar het mannelijk en vrouwelijke samenkomt. Samen vormen zij het geschenk van nieuw leven. Dat zie je in deze tijd van het jaar overal om je heen.

Symbolen

Bron: glastonburymagic.com

Ik denk dat het bekendste symbool van Beltane de meiboom is. De paal, die meestal in het midden van een dorp werd geplaatst, staat voor de fallus en de krans bovenin voor de vulva. De linten, meestal rode en witte, werden al dansend met ingewikkelde patronen om de paal gevlochten. Ook hier zie je verschillen in de tradities en de verschillende betekenissen. Bij de een wordt op deze manier de meikoningin gekozen, bij de andere klimmen de mannen in de paal om de levenskracht van de boom over te nemen.

Vuur heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de viering van Beltane. Het woord Beltane wordt niet voor niets vertaald naar ‘helder vuur’ of ‘Bel fire’. Vroeger werd het vee tussen twee vuren door gedreven om ze te zuiveren. Verliefde stelletjes sprongen hand in hand over het vuur voor vruchtbaarheid of om de liefde te sterken.

Er wordt gezegd dat net als bij Samhain de sluiers nu dunner zijn en dat je contact kan leggen met elfjes. Je kunt kleine bordjes met eten buiten zetten voor de elfjes.

Je kunt thuis zelf Beltane vieren, alleen of in een groep. Er zijn tegenwoordig ook open vieringen te vinden. Thuis kun je je altaar versieren met bloemen, kaarsen aansteken als een symbool voor vuur. Zelf een meiboom maken van bijvoorbeeld een potlood, linten en kunstbloemen. Koken met bloemen en kruiden, een bloemenkroon maken. Als je zoekt op internet kun je vele ideeën vinden om Beltane te vieren. Doe wat goed voelt voor jou en wat bij jou past.

Dit is nog maar het tipje van de sluier en ik kan hier zoveel meer over vertellen, maar dan zou dit geen blog meer zijn, maar een werkstuk. 😉

Gezegend Beltane,

Nicol

Foto: Hans Glaudemans fotografie

Ik ben Nicol, ik ben moeder van twee prachtige kinderen, gelukkig getrouwd en ik een ben heks. Al vanaf mijn jongere jaren voelde ik me aangetrokken door hekserij. Na jaren gelezen te hebben over het onderwerp, ben ik een aantal jaren geleden begonnen met een jaartraining en van daaruit kwam ik in een groep, een Sibbe, terecht. De Sibbe heeft mij als mens en in mijn ontwikkeling verrijkt en doet dat nog steeds. Daarnaast blijf ik mij ontwikkelen door cursussen te volgen. Op het moment ben ik bezig met een schrijfcursus en als beginnend schrijver vind ik het dan ook super leuk om dit blog te mogen schrijven.