Door: Nadia Lucs

Als startpunt van deze reis zijn we begonnen met een algemene uitleg over wat je geboortehoroscoop nou precies is en hoe deze is samengesteld. Mocht je deze blog gemist hebben, dan kan je deze hier teruglezen. Om onze reis verder te vervolgen, duiken we vandaag wat dieper in de sterrenbeelden, ofwel de tekens van de zodiak. Een algemene basiskennis over de eigenschappen van de sterrenbeelden is van belang, omdat we alle sterrenbeelden terug zullen vinden in één van onze huizen, en onder één of meerdere planeten. 

De sterrenbeelden vertellen ons een hoop over onze persoonlijkheidseigenschappen. Zij representeren simpel gezegd hoe wij ons gedragen. En zoals ook de planeten en de huizen, maken de sterrenbeelden een cyclisch patroon op, waarbij Ram aan de start van deze cyclus staat en Vissen aan het einde.  

Voordat we de individuele sterrenbeelden onder de loep nemen, delen we deze op aan de hand van hun dualiteiten, elementen en kwaliteiten. De dualiteiten categoriseren de tekens aan de hand van mannelijke of vrouwelijke energie, waarbij mannelijke energie aan de grond ligt van directheid, extraversie en assertiviteit. De vrouwelijke energie staat daar tegenover en omhelst het passieve, reactieve zijn, introversie en gereserveerdheid. De elementen zijn vuur, aarde, lucht en water. Vuurtekens zijn, zoals het woord al impliceert, vurig, spontaan, enthousiast en trots. Aardetekens zijn meer geaard, praktisch, geduldig, stabiel (soms rigide) en meer conservatief. Luchttekens zijn snel, communicatief, sociaal, flexibel, intellectueel en sterk gericht op vrijheid. Watertekens zijn emotioneel, intuïtief, gevoelig, zorgzaam en sterk empatisch. Tot slot hebben we de kwaliteiten, welke symbool staan voor de drie basiscondities van de natuur en daarmee het leven. De kwaliteiten betreffen de kardinale tekens, vaste tekens en beweeglijke tekens. Kardinale tekens harnassen de energie van de schepping – het begin van het seizoen. Dit zijn de grondleggers, de tekens die willen bouwen. Vaste tekens behuizen de energie van het behoud – het midden van het seizoen – en zijn hiermee een bron van stabiliteit. Het zijn vastberaden, betrouwbare tekens. Bij beweeglijke tekens ligt transformatie – het einde van het seizoen – aan de voet van hun energie. Het zijn flexibele tekens en zijn veranderlijk van aard, de kameleons. Combineer de dualiteiten, elementen en kwaliteiten, en je hebt een algemene beschrijving van ieder sterrenbeeld.

Nu we weten hoe we de eigenschappen van de sterrenbeelden kunnen onderverdelen, is het tijd om alle tekens individueel van dichterbij te bekijken, beginnende bij de Ram!

Ram
Mannelijk, vuur en kardinaal. 

De Ram symboliseert de eigenschappen van het begin van de lente en is daarmee als een spelend kind; ongeremd, onbezorgd, enthousiast, dapper en jawel… koppig! De heersende planeet over Ram is Mars (agressie en seksualiteit) en voegt toe aan de vurige inborst van de Ram. De energie van de Ram werkt aanstekelijk en hun onverschrokkenheid is een inspiratie voor een ieder van ons. Het zijn geboren leiders, welke met veel passie aan een project beginnen. Echter kan het voltooien van een project nog wel eens een uitdaging zijn voor de Ram. De Ram zal in dit leven moeten leren om soms wat af te remmen, de tijd te nemen om eerst te denken en dan pas te doen. Geduld is vaak niet de sterkste eigenschap van de Ram, maar het enorme zelfvertrouwen maakt de Ram tot een ware veroveraar.

Stier
Vrouwelijk, aarde en vast.

Met als heersende planeet Venus, de planeet van liefde en al het mooie in de wereld, is de Stier zeer gesteld op (materieel) comfort. Of het nou gaat om eten of om heerlijk op de bank liggen met een dekentje en een goed uitzicht, de Stier geniet optimaal van alles wat comfortabel en van hoge kwaliteit is. Voor de Stier is kwantiteit vele malen minder belangrijk dan kwaliteit, maar wanneer de Stier zich verliest in de geneugten van het leven, kan deze zich soms wat laten gaan. Wat de Stier in dit leven zal moeten leren is om minder rigide te zijn, voornamelijk wanneer het aankomt op het vergeven van mensen. Ondanks het grote geduld en de dikke huid, kan de Stier haatdragend worden wanneer mensen niet opleven naar hun standaard. De Stier is zeer trouw aan de eigen principes en overtuigingen, wat het erg lastig maakt om de mening van een Stier te veranderen. Dit maakt daarentegen wel dat de Stier een zeer betrouwbare vriend en/of partner is.

Tweelingen
Mannelijk, lucht en beweeglijk.

Het teken van de communicatie, met als heersende planeet Mercurius. Tweelingen zijn de intellectuelen, de praters, de personen die je kunnen doen geloven dat een zwarte muur wit is. De Tweelingen symboliseren de dualiteit van de mens in het intellectuele en emotionele zijn. Omdat de Tweelingen meer gericht is op de fysieke wereld, is het voor hen vaak nog een uitdaging om feiten en gevoel samen te voegen. Voor de Tweelingen staat gevoel vaak los van logica, wat maakt dat de Tweelingen koud en hard kunnen worden. Omdat ze barsten van de energie en continu geprikkeld moeten worden, kan er onrust opduiken in het leven van de Tweelingen. Het is zaaks om de nieuwsgierigheid richting te geven, zodat de Tweelingen zijn of haar talenten optimaal kan benutten.

Kreeft
Vrouwelijk, water en kardinaal.

De archetypische moeder van de zodiak. De Kreeft wordt beheerst door de Maan, welke over onze emoties heerst. Hiermee is de kreeft een zeer emotioneel, empathisch en gevoelig teken. Ondanks het instinct van de Kreeft om te zorgen voor de mensen om hem of haar heen, kan de Kreeft flink last krijgen van moodswings en zich volledig terugtrekken wanneer het voor de Kreeft teveel wordt. Deze buien zijn het directe resultaat van de innerlijke gevoeligheid van de Kreeft, welke zij op een scherpe en vaak passief agressieve wijze probeert te beschermen. Omdat het hart van de Kreeft zacht is, ziet zij altijd het beste in mensen en zal zij nooit bescheiden zijn in het geven van kansen. Voor de Kreeft is het van uiterst belang om om te leren gaan met de eigen emoties, maar ook met de emoties die zij oppikken van anderen. Het is zaaks dat zij zichzelf voldoende tijd geven om op te laden na sociale interactie en te onthouden dat andermans pijn niet voor hen is om te dragen.

Leeuw
Mannelijk, vuur en vast.

Wanneer we over vuur spreken, spreken we over de Leeuw – welke als heerser de Zon heeft. De Leeuw beweegt zich door het leven vol passie, warmte en trots. Een Leeuw kan, wanneer hij vast raakt in zijn schaduwkant, theatraal en dramatisch gedrag vertonen, voornamelijk wanneer hij erachter komt dat de wereld niet om hem draait. Hier steekt vervolgens egoïsme en het zoeken naar bevestiging de kop op. Echter zijn Leeuwen op hun best het zonnetje in huis en brengen zij met hun extraverte gedrag een speelse energie mee waar iedereen van kan genieten. De Leeuw is humoristisch, warm en beschermt degene die zij lief hebben. De ontwikkelde Leeuw leert ons hoe we van onszelf behoren te houden en hoe we de wereld met opgeheven hoofd mogen trotseren, zonder gevoelens van onzekerheid en schaamte.

Maagd
Vrouwelijk, aarde en beweeglijk.

Net zoals Tweelingen, is de heersende planeet van de Maagd Mercurius. Maagden zijn echter meer introvert en richten de communicatieve energie van Mercurius meer naar binnen dan naar buiten. Waar het bij Tweelingen draait om het observeren van de wereld om zich heen en hiermee contact leggen, integreert Maagd deze observaties en maakt dit tot een groter, innerlijk geheel. De Maagd kenmerkt zichzelf door logica, organisationeel vermogen en een perfectionistische aard. Wanneer de Maagd te sterk vasthoudt aan haar georganiseerde talenten, kan zij vastraken in patronen en een nerveuze persoonlijkheid ontwikkelen. Ook voelt de Maagd de sterke behoeften om te helpen. Deze prachtige eigenschap kan echter omslaan en maken dat de Maagd codependent gedrag ontwikkelt, of sterk kritisch wordt tegenover de mensen om hem of haar heen. De Maagd zal moeten leren om te leven in een imperfecte wereld. Perfectie bestaat simpelweg niet en overmatig kritisch tegenover zichzelf en anderen zijn, zal de Maagd niet gelukkig maken. 

Weegschaal
Mannelijk, lucht en kardinaal.

Net zoals de Stier, wordt de Weegschaal beheerst door de planeet Venus. Echter licht er bij de Weegschaal meer de nadruk op liefde en harmonie, dan op de materiële geneugten in het leven. De Weegschaal is een hopeloze romanticus en zal er alles aan doen om de vrede te bewaren in vriendschap en liefde. Het is de mediator van de vriendengroep, de persoon die iedereen altijd bij elkaar wenst te brengen. Echter kan de behoefte aan harmonie zich uiten in besluiteloosheid en gaat het soms zelfs zo ver dat de Weegschaal zichzelf wegcijfert en/of niet eerlijk is, om er maar voor te zorgen dat iedereen tevreden is. De Weegschaal heeft een aangeboren talent om kunst te creëren en te waarderen. Het is voor de Weegschaal zodanig belangrijk dat de omgeving harmonieus is, dat niet enkel stabiele relaties van belang zijn, maar ook dat de inrichting van het huis deze harmonie dient te weerspiegelen. Weegschalen leren het meeste over zichzelf in relaties en de behoefte aan een relatie zal dan ook altijd sterk aanwezig zijn.  

Schorpioen
Vrouwelijk, water en vast.

De mysterieuze energie van de Schorpioen is een samenkomst van de heersende planeten Mars en Pluto. De Schorpioen barst van de passie en is niet bang om te ontdekken wat er zich in de schaduw schuilhoudt. De gepassioneerde inborst van de Schorpioen kan zich echter vertalen naar obsessief gedrag. Veelal uit dit zich in jaloezie en bezitterigheid, maar het kan ook de vorm van wrok en wraak aannemen. Echter zal een ontwikkelde Schorpioen ons allen meenemen op een innerlijke reis, waarbij niets uit de weg gegaan wordt. Het is juist de bedoeling van de Schorpioen om zichzelf in alle volledigheid te leren kennen, zowel het mooie als het minder mooie, en om deze eigenschappen allemaal te omarmen. De Schorpioen laat ons zien hoe veel kracht we kunnen halen uit ons donkerste wezen en dat de mooiste dingen geboren worden uit onze duisternis. 

Boogschutter
Mannelijk, vuur en beweeglijk.

De Boogschutter heeft als heersende planeet Jupiter, welke de planeet van het geluk is. De Boogschutter is de avonturier, degene die niet stil kan of wil zitten en erg veel waarde hecht aan vrijheid. De Boogschutter is niet alleen gericht op het ontdekken van zichzelf, maar op het ontdekken van alle wijsheid in het leven. Het vergaren van deze wijsheid gebeurt niet op een pragmatische wijze, maar wordt vergaard door enthousiast op avontuur te gaan. De vrije geest van de Boogschutter heeft enorm veel ruimte en vrijheid nodig en daarmee kan het moeilijk zijn om zich te binden aan een persoon of een vaste baan. De Boogschutter kan tevens erg onrustig worden, het gevoel hebben te willen ontsnappen aan het dagelijks leven. Het is voor de Boogschutter de kunst om te leren op verantwoordelijke wijze op ontdekkingstocht te gaan en een doel voor ogen te houden. Met wat extra aandacht voor rust en discipline zal de Boogschutter zichzelf afvuren en ieder wenselijk doel weten te bereiken.

Steenbok
Vrouwelijk, aarde en kardinaal.

De verantwoordelijke aard van de Steenbok is terug te brengen tot de heersende planeet Saturnus, de planeet van structuur en orde. Het leven van de Steenbok draait, in tegenstelling tot het leven van de Boogschutter, om zelfbeheersing. De Steenbok heeft een immens doorzettingsvermogen en weet met geduld en discipline zelfs de hoogste toppen te bereiken. De Steenbok is de archetypische vader van de zodiak en is daarmee gericht op het bouwen van een stabiele basis voor de familie, want familie is voor de Steenbok het hoogste goed. Traditioneel, integer en pragmatisch biedt de Steenbok een veilig thuis voor degene die zich waardig hebben bewezen. Deze serieuze houding maakt het voor de Steenbok echter lastig om los te laten en te genieten van het leven. Alles, en dus ook emoties, wordt onder controle gehouden en dit kan maken dat de Steenbok wordt gezien als koud, kil en hard. Vergeet echter niet dat de Steenbok nooit harder is naar de buitenwereld dan naar zichzelf en dat juist zij een sterke behoefte hebben aan warmte en zachtheid. Achter de harde werker gaat een immens groot hart schuilt waar je misschien niet snel binnenkomt, maar eenmaal binnen, zal de Steenbok er altijd voor je zijn.

Waterman
Mannelijk, lucht en vast.

Saturnus en Uranus zijn de heersende planeten over de Waterman, wat een combinatie maakt van verantwoordelijkheid en vrijheid. Hier komen Boogschutter en Steenbok samen: idealistisch, op zoek naar de ultieme waarheid, het ontdekken van vrijheid en het vechten hiervoor. De Waterman is rebels van aard en wenst zich niet te conformeren aan de huidige opvattingen en regels. De Waterman ziet het grotere geheel en heeft een immense liefde voor de mensheid. Echter is het voor de Waterman vaak lastig om van ieder mens als individu te houden, inclusief zichzelf. Het grotere goed is in deze belangrijker dan het individu, wat ervoor kan zorgen dat de Waterman eigen emoties onderdrukt en niet om kan gaan met de gevoelens van een ander. Het ‘idee’ van de mens, is in deze mooier dan de mens daadwerkelijk is. De ontwikkelde Waterman zal ons allen echter verbinden in ons unieke zijn. Vrij, authentiek en vooruitstrevend, is het de taak van de Waterman om de wereld te inspireren.

Vissen
Vrouwelijk, water en beweeglijk.

Vissen staat aan het einde van de cyclus en is het teken welke ieder ander teken omvat. Vissen wordt beheerst door Neptunus en is daarmee sterk gericht op spiritualiteit. Het is de dromer van de zodiak, degene die vol compassie zit en ieder het gevoel kan geven dat zij gezien, gehoord en begrepen worden. Echter kan de Vissen zich verliezen in de droomwereld en regelrecht de realiteit ontkennen. Wanneer de realiteit te hard is, kan zij de behoefte hebben hieraan te ontsnappen – op welke manier dan ook. Omdat de Vissen ieder ander teken in zich heeft, begrijpt zij een ander maar al te goed en zal zij het altijd in zich vinden om een ander te vergeven. Deze zachtheid en dit diepe begrip, maakt dat de Vissen mensen aan kunnen trekken die hier misbruik van maken. Het is dan ook zaaks voor de Vissen om een sterk gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen, zodat zij zichzelf geen slachtoffer hoeft te maken van de kwade intenties van een ander. 

 

Nu we weten wat de eigenschappen van alle tekens zijn, kunnen we deze kennis toepassen op onze planeten. In de volgende blog zullen we de tekens koppelen aan onze Zon, Maan en Ascendant, zodat we de drie meest invloedrijke aspecten van onze horoscoop – en daarmee onze persoonlijkheid – beter kunnen begrijpen.


Over Nadia
Hi! Mijn naam is Nadia (Lucs) en van jongs af aan ben ik al geïnteresseerd in astrologie en de meer spirituele, ontastbare kant van het leven. In de zoektocht naar mijzelf, zingeving en heling, heb ik mogen vinden dat mijn hart ligt bij het bijstaan van mensen tijdens hun eigen, individuele zoektocht. Mijn intentie is om aan de hand van astrologie, tarot en aanvoelendheid handvatten te kunnen bieden bij kleine en grote levensvragen. Ik hoop je dan ook mee te kunnen nemen in een prachtige wereld, vol (innerlijke) avonturen en samen op zoek te gaan naar de antwoorden die rusten in je ziel.

Voor een meer uitgebreide uitleg over je geboortehoroscoop, specifieke vragen over bepaalde plaatsingen of een lezing over hoe de huidige kosmische energie invloed heeft op jou als persoon, kun je contact met mij opnemen voor een persoonlijke lezing. Dit kan via mijn Blogger of mijn Facebookpagina.