Door: Nadia Lucs

We zijn inmiddels aangekomen bij de zuidelijke zijde van de geboortehoroscoop en om precies te zijn: de zuidwestelijke hemisfeer waar het zevende, achtste en negende huis zich bevinden. Deze huizen richten zich op de ‘uiterlijke jij’, ofwel de extravert receptieve kant van ons zijn. De thema’s van de huizen overstijgen ons ego steeds meer, waardoor de thema’s meer verband zullen houden met dat waar we onbewust patronen in ontwikkelen. Inzicht in deze thema’s kan een enorm licht schijnen op vastgeroeste gewoontes en wat onze motivatie is voor bepaalde gedragingen. Met dit inzicht kunnen we vervolgens aan de slag met onszelf, zodat we onze aangeboren gaven optimaal kunnen benutten. So let’s get into it!

Het zevende huis
Het zevende huis omvat thema’s die enigszins tegenstrijdig zijn, namelijk onze ideale partner, maar ook onze openlijke vijanden. In het meeste schrijven zal je lezen dat het zevende huis betrekking heeft op partnerschap en het huwelijk, zelfs seks wordt aan dit huis toegewezen. Persoonlijk denk ik dat dit mogelijke uitkomsten zijn van de thema’s die zich in het zevende huis afspelen, maar niet direct aan het huis zelf. Zo houdt het zevende huis zich bezig met contractuele banden tussen personen, dit kan dus zeer goed een huwelijk zijn, maar deze contracten kunnen ook puur zakelijk zijn. Daarnaast, omdat het zevende huis precies tegenover onze ascendant staat, zegt het een hoop over onze schaduwzelf. En het leven loopt vaak zo dat we personen aantrekken die de kwaliteiten bezitten welke we zelf verborgen houden. Voor mij is het zevende huis, het huis van onze verborgen kwaliteiten, de personen waar we ons tot aangetrokken voelen en/of de personen die we onbewust aantrekken. Veel planeten in het zevende huis kan zich op negatieve manier manifesteren als codependentie en/of een sterke preoccupatie hebben met het vinden/hebben van een partner. Ook is het mogelijk dat de eigen identiteit sterk beïnvloed wordt door anderen wanneer je een hoop planeten in je zevende huis hebt staan. 

In de hellenistische of middeleeuwse astrologie wordt de nadruk gelegd op de contractuele verbindingen tussen personen en de schaduwkant van ons zijn. In sommige gevallen wordt het huis tevens in verband gebracht met de dood.

In de moderne astrologie wordt het zevende huis gekoppeld aan het sterrenbeeld Weegschaal en daarmee de planeet Venus. Hier komt dan ook het idee vandaan dat het zevende huis draait om liefde, romantiek en partnerschap. 

Het achtste huis
Het huis van de dood en tevens het huis van erfenissen. Heel voorzichtig wil ik zeggen dat dit het meest controversiële huis is. Ook hier wordt vaak een verband gelegd met ons seksuele zijn, maar omdat het een receptief huis betreft, kan ik mij hier niet in vinden. Voor mij is het achtste huis uiteindelijk het huis van de dood en de wedergeboorte. Het zijn de angsten die we moeten overwinnen, de donkere kanten van het leven waar we ons aan over moeten geven, het sterven van ons ego. 

De thema’s dood en erfenis komen in de hellenistische of middeleeuwse astrologie ook sterk naar voren. Hoe verhouden wij ons tot de dood en het leven in het hiernamaals? 

In de moderne astrologie wordt het sterrenbeeld Schorpioen gekoppeld aan het achtste huis, waarvan de heerser Pluto is. Omdat de Schorpioen doorgaans wordt afgebeeld als sterk seksueel wezen, wordt het verband tussen het huis en seks gelegd. Zoals ik eerder heb aangegeven, kan ik mij hier niet in vinden. Als we de eigenschappen van de Schorpioen en/of de planeet Pluto aan het zevende huis willen koppelen, dan ben ik van mening dat we meer dienen te kijken naar het sterk transformatieve karakter van dit teken en deze planeet. Het gaat hier om diep psychologisch werk, innerlijk werk. 

Het negende huis
Van dood en wedergeboorte naar filosofie en zelfontplooiing. Het negende huis vertelt ons over onze zelfontwikkeling. In zekere mate kan dit gaan om hogere studies, maar in deze moderne wereld studeren wij vaak niet meer om ons als mens te ontwikkelen, maar eerder om een papiertje te behalen zodat we kunnen gaan werken. Echter, als je gepassioneerd bent over je studie, zal je daar aanwijzingen voor kunnen vinden in je negende huis. Alles wat ons als mens verrijkt is waar het negende huis om draait. Of dit nou pure filosofie is, reizen of religie. In deze zoeken we vanuit het negende huis buiten onszelf naar een doel, een hoger doel. Waar dit in het achtste huis een meer donker randje heeft, is dit in het negende huis een meer avontuurlijke of plezierige zoektocht. Veel planeten in het negende huis kunnen duiden op een sterke drang om te blijven bewegen, te reizen, te veranderen van omgeving, continu te willen blijven leren en/of een sterke affiniteit met religie.

In de hellenistische en middeleeuwse astrologie vindt de Zon haar vreugde in het negende huis. Het thema reizen komt hier sterk naar voren, voornamelijk verre reizen en reizen die dienen om onszelf te vinden. Het huis wordt tevens in verband gebracht met de zoektocht naar God, of het Goddelijke. 

Het sterrenbeeld Boogschutter en de heersende planeet Jupiter worden in de moderne astrologie in verband gebracht met het negende huis. Het reisthema sluit mooi aan bij de omschrijving van de boogschutter en de avontuurlijke, positieve energie past perfect bij de energie van Jupiter. 

Aan jou nu weer de uitdaging om te bekijken welke planeten zich bevinden in deze huizen. Mochten er geen planeten in je zevende, achtste of negende huis staan, leg dan je focus op het sterrenbeeld waarin deze huizen staan. Hoe verhoudt dit sterrenbeeld zich tot de thema’s van de huizen? Heb je de optimistische instelling van een Boogschutter wanneer het aankomt op je zevende huis en trek je daarmee zeer avontuurlijke mensen aan? Of merk je juist dat je, omdat je zevende huis in Boogschutter staat, je meer moeite hebt met deze vrije en avontuurlijke kant van jezelf? Of klopt het beiden? Volg altijd je intuïtie wanneer het aankomt op het interpreteren van je geboortehoroscoop. De basis lezen we in boeken, maar tot de verdieping komen we enkel door onszelf vrij te laten in onze interpretatie. 

In de volgende blog zullen we de laatste drie huizen behandelen, waarna we de aspecten verder uit kunnen diepen en het vervolgens tijd is voor concrete voorbeelden. Heel veel plezier met het bestuderen van je geboortehoroscoop!


Over Nadia
Hi! Mijn naam is Nadia (Lucs) en van jongs af aan ben ik al geïnteresseerd in astrologie en de meer spirituele, ontastbare kant van het leven. In de zoektocht naar mijzelf, zingeving en heling, heb ik mogen vinden dat mijn hart ligt bij het bijstaan van mensen tijdens hun eigen, individuele zoektocht. Mijn intentie is om aan de hand van astrologie, tarot en aanvoelendheid handvatten te kunnen bieden bij kleine en grote levensvragen. Ik hoop je dan ook mee te kunnen nemen in een prachtige wereld, vol (innerlijke) avonturen en samen op zoek te gaan naar de antwoorden die rusten in je ziel.

Voor een meer uitgebreide uitleg over je geboortehoroscoop, specifieke vragen over bepaalde plaatsingen of een lezing over hoe de huidige kosmische energie invloed heeft op jou als persoon, kun je contact met mij opnemen voor een persoonlijke lezing. Dit kan via mijn Blogger of mijn Facebookpagina.