Door: Nadia Lucs

In de vorige blog hebben we het huizensysteem van de geboortehoroscoop onder de loep genomen en direct de betekenis van de eerste drie huizen behandeld. We zullen in deze blog dan ook verder gaan waar we gebleven waren en de betekenis van het vierde, vijfde en zesde huis ontdekken. Deze huizen bevinden zich aan de noordwestelijke kant van de geboortehoroscoop en richten zich op de ‘innerlijke jij’, ofwel de introverte receptieve kant van ons zijn. 

Het vierde huis
Wanneer we meer informatie willen over ons thuis, dan kijken we naar de planeet welke de natuurlijke heerser is over het sterrenbeeld waarin het vierde huis staat. Ook kijken we naar de planeten die zich bevinden in het vierde huis en welke aspecten deze planeten maken met andere plaatsingen. Het vierde huis is het ‘laagste’ punt van onze geboortehoroscoop en daarmee is het ons diepste innerlijke zijn. Ook wordt het vierde huis in verband gebracht met onze voorouders, onze ‘roots’. Dit huis kan informatie verschaffen over ons fysieke huis, daar waar we zijn opgegroeid, maar ook over dat wat we geërfd hebben van de generaties die voor ons kwamen. Omdat het vierde huis over ons diepste zijn gaat, zijn planeten hier niet altijd even aanwezig in hun energie. Het kan wat tijd en moeite kosten om daadwerkelijk te voelen hoe de planeten van invloed zijn op ons vierde huis, omdat dit huis onze verborgen, geheime kant betreft. Leren we om dit te voelen, dan zal jouw specifieke plaatsing je een hoop informatie kunnen verschaffen over daar waar jij je thuis voelt en wat jij nodig hebt om je diepste zijn een thuis te geven.

In de hellenistische en middeleeuwse astrologie wordt het vierde huis tevens in verband gebracht met de dood, terwijl dit doorgaans het thema van het achtste huis is. De significantie van de dood vindt zich hier in de dood van voorouders en dat wat zij hebben nagelaten en wij vervolgens overgenomen hebben. Er is geen planeet welke zijn of haar vreugde vindt in het vierde huis. 

In de moderne astrologie wordt het sterrenbeeld Kreeft in verband gebracht met het vierde huis, vanwege het huiselijke thema en de band met de moeder in dit huis. Kreeft heeft als heerser de Maan en wordt in verband gebracht met de archetypische moeder, het huiselijk leven en daar waar wij ons (emotioneel veilig voelen). 

Het vijfde huis
Over de betekenis van het vijfde huis valt een hoop te zeggen. Daar waar sommige tradities de nadruk leggen op seks, leggen andere tradities de nadruk op creativiteit. Mijn inziens gaan deze twee onderwerpen hand in hand. Creativiteit en seksualiteit zijn nauw met elkaar verbonden en net zoals dat deze energieën samenkomen in onze sacraalchakra, komen deze energieën samen in het vijfde huis. De heerser van jouw vijfde huis en de planeten die zich hierin bevinden geven ons informatie over hoe we ons creatief uiten, waar we plezier aan beleven en hoe we ons verhouden tot onze seksualiteit. Al deze dingen vallen onder onze zelfexpressie en komen het best tot uiting wanneer we speels en onbezorgd zijn. Maar naast deze speelsheid heeft het huis ook een serieus thema, namelijk voortplanting. Afhankelijk van de planeten en aspecten kan dit huis duiden op veel/weinig/geen kinderen. 

Venus vindt haar vreugde in het vijfde huis, afgaande op hellenistische en middeleeuwse astrologie en dit huis ondersteunt het vierde huis. Zoals we weten is de energie van Venus gericht op genot, materialisme, liefde, kunst en al dat wat mooi is in de wereld. De energie van Venus komt goed tot haar recht in het vijfde huis en brengt daarmee geluk. 

In de moderne astrologie wordt het sterrenbeeld Leeuw direct in verband gebracht met het vijfde huis en daarmee zou de Zon de heerser over dit huis zijn. In deze kan ik mij meer vinden in de hellenistische zienswijze, maar begrijp ik goed waarom de associatie met Leeuw gelegd wordt. De Leeuw en Zon hebben namelijk alles te maken met onze zelfexpressie en doorgaans zijn mensen met veel Leeuw energie in hun geboortehoroscoop erg speels en onbezorgd. Echter houdt het vijfde huis zodanig veel verband met thema’s die door Venus beter vertaald worden, dat ik de associatie met het sterrenbeeld Leeuw te kort door de bocht vind.

Het zesde huis
Het laatste huis aan de noordwestelijke kant van de geboortehoroscoop heeft betrekking op onze gezondheid, lichamelijke en mentale kracht en dienstbaarheid. Het vertelt ons over hoe we ons verhouden tot werk en welk effect dit heeft op onze gezondheid. Routine, ‘selfcare’ en ziekte zijn thema’s die hierin naar voren komen. Ook hier verschilt het per traditie waar de nadruk op wordt gelegd, maar is wel duidelijk dat in iedere traditie gezondheid en ziekte sterk naar voren komt. Het gaat hier om ziekten van het lichaam en heeft daarmee dus niet direct betrekking op onze mentale gezondheid. Het werk waar we over spreken in het zesde huis, moet in direct verband gezien worden met onze gezondheid. Welk effect heeft ons werk of onze dienstbaarheid op onze gezondheid? Het teken waarin het zesde huis staat kan verwijzen naar mogelijke lichaamsdelen welke zwakker zijn, maar ook ons Zonneteken en Ascendant spelen hierbij een rol:

 • Ram: het hoofd, de ogen
 • Stier: nek, keel, oren, achterhoofd
 • Tweelingen: armen, handen, longen en ribben
 • Kreeft: slokdarm, maag, alvleesklier, lever, wervelkolom
 • Leeuw: hart, ruggenmerg, aorta
 • Maagd: buik, lever, milt
 • Weegschaal: nieren, lumbale regio wervelkolom, de huid, vasomotorisch centrum
 • Schorpioen: blaas, urinebuis, geslachtsorganen, endeldarm, dikke darm
 • Boogschutter: heupen, dijen, dijbeen, (slag)aders, heupzenuwen
 • Steenbok: huid, knieën, maag
 • Waterman: enkels, onderbenen
 • Vissen: voeten, tenen, buikstreek

Het huis van de ziekte is het huis waar Mars vreugde in vindt, echter niet op een positieve manier. De hellenistische en middeleeuwse astrologie legt de nadruk op de negatieve energie van Mars, welke hier extra versterkt wordt en zich uit als fysieke aandoening(en).

In de moderne astrologie wordt het zesde huis in verband gebracht met het sterrenbeeld Maagd en haar heerser Mercurius. De link die wordt gelegd houdt voornamelijk verband met het dienstbare karakter van de Maagd, de behoefte aan routine en de verwijzing naar een soms ietwat hypochondrisch karakter van de Maagd. 

Nog twee blogs te gaan en dan hebben we de betekenis van alle huizen in kaart gebracht en kunnen we over op meer specifieke voorbeelden. Ik hoop dat je nu weer aan de slag kan met je eigen geboortehoroscoop en zo weer wat nieuws ontdekt. 

 


Over Nadia
Hi! Mijn naam is Nadia (Lucs) en van jongs af aan ben ik al geïnteresseerd in astrologie en de meer spirituele, ontastbare kant van het leven. In de zoektocht naar mijzelf, zingeving en heling, heb ik mogen vinden dat mijn hart ligt bij het bijstaan van mensen tijdens hun eigen, individuele zoektocht. Mijn intentie is om aan de hand van astrologie, tarot en aanvoelendheid handvatten te kunnen bieden bij kleine en grote levensvragen. Ik hoop je dan ook mee te kunnen nemen in een prachtige wereld, vol (innerlijke) avonturen en samen op zoek te gaan naar de antwoorden die rusten in je ziel.

Voor een meer uitgebreide uitleg over je geboortehoroscoop, specifieke vragen over bepaalde plaatsingen of een lezing over hoe de huidige kosmische energie invloed heeft op jou als persoon, kun je contact met mij opnemen voor een persoonlijke lezing. Dit kan via mijn Blogger of mijn Facebookpagina.