Door: Desiree van de Witte Wolf

Veel mensen kennen de opkomende, populaire term hooggevoeligheid nu, maar wat houdt het precies in als je een hoogsensitief persoon (hsp) bent?

Wat is hoogsensitiviteit?

Eerst even wat definities: Ik vind hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid op hetzelfde neerkomen. En hsp staat voor een hoogsensitief persoon.

Ik denk dat je de termen best letterlijk kan nemen. Je bent wat gevoeliger. Maar niet alleen qua emoties, zeker niet, maar ook voor van alles om je heen, prikkels dus, waar ik in de volgende kopjes meer op in ga.

Je bent hooggevoelig als je een dun energetisch schild hebt. Een dun energetisch schild ligt aan je vorige levens, jeugd en trauma’s/ gebeurtenissen in je leven. Als je een dun energetisch schild hebt, ontvang je hier meer prikkels doorheen. Dat is mijn definitie van hsp: het meer ontvangen van prikkels dan anderen. Een schild kan door de jaren heen wel dikker worden, bijvoorbeeld als gebeurtenissen in je leven hiernaar vragen. Soms moet je namelijk overleven door minder te voelen. Dat is een beschermingsmechanisme. Lees hier meer over het proces van (minder) hooggevoelig zijn en worden.

Ontvangen van prikkels

Als je een prikkel ontvangt, doet dit van alles met je. Maar dat hangt volledig af van je persoonlijke interesses en gaven. Is bij jou bijvoorbeeld helderhoren aan het ontwikkelen? Dan heb je vooral last óf geniet je erg van geluid. En voor helderweten geldt bijvoorbeeld dat je erg analytisch wordt bij het ontvangen van veel prikkels. Ook hier kun je last van hebben door een vol hoofd te ervaren óf erop inspelen.

HSP en gaves

De meeste mensen denken bij gaves al gauw aan helderziendheid. Feit is dat naast helderzien en de gaves in bovenstaande kopjes, ook nog helderruiken en heldervoelen tot gaves behoren. En zoals beschreven, hangt het af van jouw gave, overlevingsmechanisme en interesse wat je met de prikkels die jij binnenkrijgt doet en hoe je ze interpreteert. Het is wel zo dat hoe hooggevoeliger je bent, hoe makkelijker je een gave door middel van het extra waarnemen van de prikkels kunt opmerken en ontwikkelen.

 

Hooggevoeligheid puntsgewijs samengevat

Wat hoogsenstiviteit met je karakter doet, hangt af van welke gave jij het meest gewend bent en hoe jij zelf in elkaar steekt. Je bent in ieder geval in staat om de prikkels om je heen waar te nemen.
Hooggevoeligheid zie je terug in je karakter op de volgende manieren:
De positieve punten die kunnen voorkomen zijn:
– Oog voor detail;
– Levendig en carpe diem gevoel;
– Goed dag- en nachtritme;
– Bewust van subtiele signalen;
– Tussen de regels door kunnen lezen en subtiele signalen op kunnen vangen;
– Je kunt ontroerd worden door kunst, muziek en beeld.

En de negatieve punten kunnen zijn:
Verstoord dag- en nachtritme;
– Gevoel dat de dag aan je voorbij gaat;
– Moe zijn;
– Worstelen met je willen afschermen tegen de hoge gevoeligheid versus de gevoeligheid gedoseerd willen ervaren;
– Als je hart ergens niet ligt, dan is het onmogelijk je ertoe te zetten. Maar dit is eigenlijk ook best positief;
– Je lichaam vertelt je vaak dingen. Dat komt namelijk omdat mensen met een dun energetisch schild nauwer contact hebben met hun onderbewuste.

Hooggevoeligheid en gedrag

Qua gedrag geven bovenstaande signalen zich als volgt vorm:
Positief:
– Je overziet snel gevolgen en handelt hiernaar;
– Je bent erg empathisch;
– Je bent een echte helper. Zegt het goede op het juiste moment. En weet ook wanneer je een kwestie moet laten als je niet kan helpen;
– Je hebt rijke fantasie en bent daarom erg probleemoplossend;
– Je raakt niet snel in paniek, omdat je vaak van te voren kunt aanvoelen hoe een situatie afloopt.

Negatief:
– Of je raakt juist erg in paniek, omdat je overrompeld wordt met prikkels;
– Je loopt vaak vast in loondiensten, omdat je moet voldoen aan een bepaald beeld;
– Je denkt wat langer na omdat je veel kan invoelen. Dit kan door anderen onzeker of voorzichtig worden ervaren. Alsof je niet weet wat je wil;
– Niet snel nee zeggen, omdat je voelt dat de ander je nu hard nodig heeft;
– Je wordt snel van je voetstuk gegooid omdat je niet alleen hoort dat een ander je van je voetstuk probeert te gooien met zijn woorden, maar ook omdat je voelt dat hij dit probeert. Dat is dus twee keer zoveel voor jezelf op moeten komen als waar mensen die minder gevoelig zijn mee te maken hebben.

Hoe pak je het omarmen van je hooggevoeligheid aan?

Hoe vorm je dit dan allemaal om naar het positieve?, hoor ik jullie ongeveer denken. Bewustwording is een mooie eerste stap. Dan weet je waar je aan werkt. Daarnaast is visualiseren erg goed. Visualiseer dat je het kan en houd vol! Net als dat je woorden nodig hebt om je te uiten, is visualiseren de taal en het gebruiksmiddel van het energetische, de prikkels en het onderbewuste, ofwel: een hsp’er. Je mag mij altijd hulp vragen bij het omgaan met hooggevoeligheid.

Klik hier ook voor de videoversie van hooggevoeligheid:

Doe de hooggevoeligheidstest!

Natuurlijk ervaar je niet alle bovengenoemde punten. Dat kan ook niet en dat hoeft ook niet. Doe vooral eens de test om te kijken in welke mate je hooggevoelig bent. In de test is niet alleen rekening gehouden met de standaard uitspraken over hooggevoeligheid, maar ook rekening gehouden met mensen die hooggevoeligheid net een beetje anders ervaren, waar je hier trouwens meer over kan lezen.

Doe de test om een inzicht te verkrijgen of jij hooggevoelig bent! Een zelftest biedt nooit een uitsluitende conclusie. Het is belangrijk dat je de test puur gebruikt om tot inzicht te komen. Nb: De test is zo opgebouwd dat de ja en nee antwoorden afwisselend wel/ niet meetellen bij de score ‘hooggevoelig persoon’.

Klik HIER voor de test (je vindt de test onderaan de pagina)! 

 

Liefs,Witte wolf

Lees meer over de Witte Wolf of neem een kijkje op haar website.

Witte Wolf vertelt.. is een maandelijkse rubriek waar Desiree spirituele onderwerpen onder de loep neemt:
Mijn naam is Desiree en ik ben al mijn hele leven heldervoelend. Met plezier verdiep ik me in ieders unieke hooggevoeligheid, gaves, contact met jouw (vroegere) kern en het verwijderen van negatieve energieën. Tijdens deze zoektocht laat ik je graag meekijken en leg ik uit hoe je grip kunt krijgen op het ontastbare.