Waarom moeilijk doen als je toch al God bent?

Wat zijn wij mensen toch vreemde wezens. We willen gelukkig zijn en juist diegenen die het hardste zoeken zijn de ongelukkigste exemplaren van allemaal. Juist die mensen die bezig zijn met bewustwording, klagen het hardst over alle blokkades, onmogelijkheden, oude patronen, oude trauma’s en vorige levens, terwijl dat nou juist de mensen zouden moeten zijn die het licht hebben gevonden!  Wat is dat nou toch?

Het antwoord is simpel: als je eenmaal hebt gevoeld dat je meer bent, neem je geen genoegen meer met minder.  Maar tegelijkertijd halen we onszelf telkens weer onderuit. Door onbewuste gedachtes die ons ondermijnen en door te verlangen naar iets wat niet goed voor ons is of buiten ons bereik ligt. Of het nou die onbeantwoorde liefde,  die stressvolle baan met aanzien of dat glaasje alcohol is, het vlees is zwak en bezwijkt vaak voor de verleiding.  Toch dat wijntje te veel gedronken, toch te lang voor de TV blijven hangen, toch te lang doorgewerkt…. en de andere dag ben je jezelf weer kwijt. Wat te lang of te veel is trouwens, is voor elk mens anders.

Hoe doorbreek je dat nou? Dat gevecht tegen jezelf en je verleidingen?

Hieronder tien tips voor een gelukkiger leven:

  1. Stop met zoeken naar wat je al bent.
    Wordt het. Door doodgewoon je vizier naar binnen te richten. Probeer eens om vanaf nu elke dag als het ware met één oog naar buiten en één oog naar binnen gericht te kijken. Je zal zien dat je meer waarnemer wordt, bedachtzamer wordt en meer in verbinding komt met datgene wat je wérkelijk bent.
  2. Wees je bewust van de hoogste universele wet: Zo binnen. Zo buiten.
    Zie jij alleen maar ellende en boosheid in de wereld? Weet dan dat jij in de wereld ziet wat je innerlijk voelt. Ken je dat? De ene dag fiets je glimlachend naar de supermarkt en alle mensen die je tegenkomt, zeggen je vriendelijk gedag. De andere dag stap je met je verkeerde been uit bed en heel de wereld is onaardig tegen je. Wat je uitstraalt, krijg je terug en wat je ziet is een projectie van je innerlijk.
  3. Buig je mondhoeken in een lach als je voelt dat je chagrijnig bent.
    Het is een kleine truc om toch je hersenen een blijdschapsstofje aan te laten maken. Doe het! Kleine moeite, groot resultaat. Want jij wordt ietsje opgeruimder en de mensen om je heen zien je glimlachen en zullen dus ook anders reageren.
  4. Stop met moeten; start met willen.
    Wat leggen we onszelf toch veel op met alles wat we van onszelf moeten. Als je vindt dat je iets moet, wordt het een opgave, een zware taak. Als je even stil staat bij wat je vindt dat je moet en je gaat eerlijk in dialoog met jezelf, dan kan het ‘moeten’ veranderen in ‘willen’. Je kunt zuchtend en steunend en vol weerstand naar je zieke, klagende moeder op bezoek gaan, of je kunt voor jezelf vaststellen dat je naar haar toe wílt. Omdat ze niemand anders heeft en jij dat toch voor haar wilt doen.  Je kunt klagend naar je werk gaan omdat je ‘weer moet’ op maandagmorgen, of je kunt voor jezelf vaststellen dat je liever ander werk hebt, maar dat je op dit moment dít werk tóch wilt doen omdat er niets anders is nog en omdat je met het geld in je levensonderhoud voorziet. Het maakt het leven een stuk gemakkelijker: willen in plaats van moeten.
  5. Doe niets wat je niet wilt.
    En als er dan toch écht iets is, wat je absoluut niet in ‘willen’ kunt veranderen, doe het dan ook niet! Want dan is er echt niemand bij gebaat om het wel te doen. Doe niets waarvan je het ‘moeten’ met de beste wil van de wereld niet in ‘willen’ kunt veranderen. Het zal jou alleen maar verder van je ware zijn afbrengen.
  6. Leer in liefde nee zeggen.
    “Nee” zeggen is voor veel mensen moeilijk, terwijl het eigenlijk zo’n mooi woord is om goed voor jezelf te zorgen. Wanneer je hebt geconstateerd dat je iets écht niet wilt, al is het maar een feestje waar je op dat moment totaal geen behoefte aan hebt, dan is er maar één ding wat je moet doen: “nee” zeggen. Maar zeg nee in liefde. Vanuit liefde voor jezelf en liefde voor de ander. Geef aan waarom je iets niet doet en heb respect voor jouw beleving en die van de ander.  En weet dit:  in liefde nee zeggen, lukt alleen als je op tijd nee zegt. Hoe langer je wacht, hoe hoger de frustratie en hoe harder de “nee” uiteindelijk uit je mond zal komen. Een manier om op tijd te onderkennen dat je een “nee” in je lijf voelt, is luisteren naar je buikgevoel. Als je buik op wat voor manier dan ook aanspant, onrustig wordt of andere signalen afgeeft, dan is het tijd om even die kop koffie of thee uit Tip 10 te pakken!
  7. Zoek vervulling.
    Wanneer voelde jij je helemaal ‘in the flow’? Dat alles stroomde, dat je voelde dat je van top tot teen lééfde en dat datgene wat je aan het doen, laten of ondergaan was, je helemaal vervulde? Denk er maar eens goed over na. Voor veel mensen zijn die momenten spaarzaam, terwijl dat nou juist de momenten zijn waarop je je hoogste zijn realiseert. Waarop je vanuit je ziel bent aangesloten op het universum. Het zijn die momenten waarop je leeft wat je bent, wat je komt doen en wie je wilt zijn. Schrijf er eens een paar op en bedenk hoe je die momenten vaker in je leven kunt creëren. Misschien door van baan te veranderen, door een stapje terug te doen of door in je vrije tijd vrijwilligerswerk te doen. Het kan van alles zijn. Vervulling is voor elk mens uniek, maar voor elk mens onontbeerlijk voor een gelukkig bestaan.
  8. Wijs nooit naar anderen.
    Het is zó gemakkelijk en het brengt je never nooit verder: anderen de schuld geven van jouw ellende. Weet je nog? Die universele wet? Zo binnen, zo buiten. Die is echt waar. We creëren allemaal ons eigen bestaan inclusief de mensen en de omstandigheden daarin en de dingen die ons overkomen. Vaak creëren we onbewust. Ellende en ziekte ontstaan dikwijls door onbewuste patronen en gedachten. Merendeels gebaseerd op een geloof aan gebrek. “Ik ben het niet waard om geliefd te zijn” of “ik word toch nooit gezien” of “dat kan ik niet”. Als we ons daar bewust van worden, de verantwoordelijkheid pakken voor wat we zelf in het leven hebben geroepen, ons eigen aandeel willen zien en bereid zijn anderen te vergeven, dán kunnen we stappen zetten op weg naar een nieuw, lichter en vreugdevoller bestaan. Waarin we elke dag bewust zijn van onze eigen gedachtes in het nu die het moment van morgen bepalen.
  9. Zoek het niets.
    En dan bedoel ik ook letterlijk “het niets”. Dat ene moment van puur zijn en goddelijke vervulling. Het is te vinden in die paar seconden na de uitademing.  Adem in, adem uit, wees stil en wacht met inademen, wees alert, met het puntje van je tong tegen je gehemelte alsof je wilt gaan spreken, maar het niet doet. Dan bén je in plaats van dat je denkt. In het begin zijn het fracties van niet-denken. Als je het vaker doet, worden het hele momenten van gelukzaligheid, waarop je mondhoeken als vanzelf omhoog gaan.
  10. Voel wat je écht nodig hebt.
    Het lijkt een open deur, maar hoe vaak dénken we niet dat we iets nodig hebben, terwijl je, als je écht in je hart zou gaan kijken, dat helemaal niet is wat je zoekt. Die nieuwe bank is maar een substituut voor het gezellig hebben met jezelf. En die postcodeloterij winnen zal misschien je geldzorgen oplossen, maar je krijgt er nieuwe zorgen voor in de plaats zo lang je niet écht in verbinding met je hart leeft.  Maar al te vaak doen we dingen omdat we denken dat het zo hoort, terwijl ons hart heel andere dingen influistert. Sta open voor de stille wenken van je hart. Dat kan op een hele simpele manier, door naar het fluiten van de vogeltjes te luisteren en telkens als je een vogel hoort, even je hart laten aanraken en openen. Niet voor niets worden vogels de boodschappers van God genoemd. Ze zijn als geen ander in staat om een opening te creëren in de muur om je hart, waardoor de stem van je innerlijk weer naar buiten kan komen. Elke dag vijf minuutjes in alle rust een kopje koffie of thee drinken, luisteren naar de vogels en vervolgens je hart in je geest laten spreken, is al voldoende om een ander mens te worden. Een gelukkiger mens. Ik gun het je van harte!

(Auteur Marie-José van de Klundert van De Vijf Wijzen)